top of page

Pop-up bushalte

Pop-up bushalte

In samenwerking met Floor van Ditzhuyzen (De Ontwerpwerkplaats) en Sander van der Ham (Stipo) heeft Studio Bas Sala met de Pop-up bushalte de prijsvraag Slim OV idee gewonnen.

 

POP-UP BUSHALTE (PUB)

De Pop-Up bushalte is een tijdelijke bushalte die geplaatst wordt bij omleidingen, festivals en andere tijdelijke halteplekken. Het is een opvallend object in de publieke ruimte, vergelijkbaar met een billboard. Ze biedt de mogelijkheid te informeren over de verplaatsing of in te spelen op de programmering van een festival.

 

Door werkzaamheden, festiviteiten e.d. worden bushaltes soms tijdelijk verplaatst. Deze tijdelijke, geïmproviseerde haltes bestaan tot nog toe uit een traditionele haltepaal en een tijdelijk perron. Dit is zonde. De “gewone” haltes in Rotterdam hebben tenslotte een hoogwaardige uitstraling. De pop-up bushalte voorkomt wellicht niet geheel de ergernis over de verplaatsing maar verzacht toch zeker de pijn. De Pop-Up Bushalte toont informatie over de reden van de verplaatsing en de duur. Bij de inzet tijdens festivals is er ruimte voor het festivalprogramma, aankondigingen van bands en wat al niet meer. De halte moet eenvoudig te plaatsen en te vervoeren zijn. De kosten kunnen beperkt blijven door de reclame-uitingen te integreren in de halte. Sterker nog, de PUB is een reclame-object, vergelijkbaar met guerrilla reclametactieken zoals de Flash-Mob.

 

Reis door de geschiedenis

Naast de Pop-Up bushalte is de “Reis door de geschiedenis” geadopteerd door een ov bedrijf.  We gaan samen werken aan de uitwerking van het idee tot een praktisch realiseerbare toepassing.

 

Over reis door de geschiedenis:

Op het OV Informatiescherm reis je door de geschiedenis van Rotterdam. Foto's van plekken die je passeert worden afgewisseld met persoonlijke anekdotes en herinneringen van oude Rotterdammers.

 

Rotterdam is een stad met een rijke historie. Die historie is echter niet altijd af te lezen aan de (gebouwde) omgeving. Op de schermen in de bus of tram kunnen foto’s, filmpjes, weetjes, Trivia-vragen, herinneringen en belangrijke gebeurtenissen getoond worden waardoor die geschiedenis wel zichtbaar wordt. Door de omgeving de bus in te trekken kunnen reizigers op een eenvoudige manier de omgeving leren kennen, wordt het openbaar vervoer aantrekkelijker voor toeristen en maken de verhalen de buslijn tot een bijzonder geheel. Geen buslijn is meer hetzelfde. Voor oudere Rotterdammers zal het een reis der herkenning zijn. Jongeren en toeristen maken kennis met de historie van Rotterdam.

 

Klein publiek gedrag

Onze inzendingen voor de prijsvraag zijn voortgekomen uit het onderzoek Wachten is een Werkwoord dat samen met Floor van Ditzhuyzen en Sander van der Ham wordt uitgevoerd. Daarin onderzoeken we de positieve invloed die wachten als publieke activiteit kan hebben op/in de openbare ruimte. 

 

Slim OV idee 

Is een prijsvraag georganiseerd door de metropoolregio Rotterdam Den Haag Rotterdam,RET,Connexion,NS en Aqualiner. Zie voor meer informatie ook http://www.slimovidee.nl

bottom of page