top of page

De slimme regenton - ZOHO Regenletters

Studio Bas Sala_ZOHO letters.jpg

De Zoho Regenletters: Regenwaterbuffer en gebiedsicoon ineen

We krijgen te maken met steeds extremer weer. Langere periodes van droogte worden afgewisseld met grote hoeveelheden regen in korte tijd. Het riool kan zoveel water niet altijd aan, met overlast tot gevolg.

De Zohoregeletters ontworpen door Studio Bas Sala dragen bij aan de oplossing voor deze overlast. Ze zijn regenwaterbuffer en uithangbord voor de wijk ineen. De letters Zoho verwijzen daarbij naar Zomerhofkwartier, de naam voor dit gebied.

 

Het regenwater van het dak van de Hofbogen wordt naar de letters geleid en komt zo niet in het riool. Het slimme systeem in de letters kijkt via internet naar de weersvoorspelling. Indien een zware bui in aantocht is laten de letters water los in de omliggende tuin en creëert zo buffercapaciteit voor de komende regenbui. Zo ontlasten we het riool. Tijdens lange periodes van droogte houd het juist water vast om het omliggende groen van water te voorzien. Dit duurzame systeem werkt bovendien op zonne-energie.

 

De Zoholetters zijn ontwikkeld en gebouwd in Rotterdam. Voor de productie heeft Studio Bas Sala samengewerkt met Wijkcooporatie Noord. Deze organisatie werkt met vrijwilligers uit Rotterdam Noord.

 

Foto: Stijn Brakkee

Werkingsprincipe:

 

Projectgegevens:

Ontwerp: Studio Bas Sala

Uitvoering: Studio Bas Sala in samenwerking met Wijkcoop Rotterdam Noord

Opdrachtgevers: Gemeente Rotterdam en

Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Capaciteit waterbuffer 3000 liter

Projectuitvoering 2015-2018

Studio Bas Sala ontwikkelt de hardware(electronica), software (applicaties en portal) en het fysieke product. Daarnaast organiseren we participatieprogramma's om de buurt te betrekken. 

We doen dit niet alleen. Studio Bas Sala werkt met vele partners samen in de ontwikkeling van de Slimme Regenton en het klimaatadaptief maken van buurten. Zo komen we tot een breed gedragen product en werken we samen aan het klimaatadaptief maken van onze steden.

Partners/betrokken partijen/financiële bijdragen ZOHO regenletters

Wijkcooporatie Rotterdam Noord

Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard

Gemeente Rotterdam

Life EU

bottom of page